Meerpaalwandeling – vrijdag 22/11/2019

Meerpaalwandeling – vrijdag 22/11/2019

Deze wandeltocht, genoemd naar onze vroege voorouders, vertrekt dit jaar opnieuw vanuit de ruime feestzaal van de provinciale technische scholen het Provil met zijn ruime parkeergelegenheden.
Om te vertellen waar de naam Teuten vandaan komt, moeten we terug naar de 17de-18de eeuw. Het waren kooplui die te voet, van kop tot teen beladen met allerlei voorwerpen als potten, pannen, textiel, linnen en andere dingen, naar heinde en verre trokken om hun waar aan de man te brengen. Ze vertrokken in het voorjaar te voet naar hun handelsgebieden, gelegen tussen Moezel en Rijn, in het Trierse, in Elzas-Lotharingen, in
Nederland, Luxemburg tot zelfs in Denemarken. In het najaar keerden ze weer huiswaarts. Het verval van het Teutenbedrijf neemt een aanvang bij het begin van de 19de eeuw .
Wanneer de heide zich begint te hullen in haar prachtige paarse bloemenpracht, is de zomer reeds oud. De nachten zijn kort en vochtig, de dauw omklemt natte beemden, maar het tijdstip om erop uit te trekken is zo heerlijk en mooi.
Als een milde zon haar mantel over De Kattenbosserheide, De Hoeverbergen en De Eikesberg uitspreidt, zal niemand ons tegenspreken dat 13 augustus 2017 weer een hoogdag wordt voor het Lommelse wandeltoerisme. Men zal weer eindeloos kunnen combineren om het mooiste uit het Kattenbos te ontdekken. Het Kattenbos met zijn diepgroene naaldbossen van verkrotte en vergroeide dennen blijft een dankbare uitdaging voor het organiseren van wandeltochten.
In de onmiddellijke omgeving ligt in de purperen hei het goed onderhouden Duits militair kerkhof (40.000 gesneuvelden, gratis toegang) en draaien de wieken van De Leyssensmolen. Zeker een bezoek waard!


Vertrek:

Van 7 tot 15 uur

Afstanden:

5 – 9 – 12 – 16 – 18 – 21 – 23 – 26 km

Bewegwijzering:

Naar de startplaats toe, op de invalswegen naar Lommel en vanaf de N71 (ring rond Lommel-Centrum), is er bewegwijzering voorzien door middel van borden met als opschrift “WANDELTOCHT”.
Openbaar vervoer : Zaal Provil ligt op 400 m van halte “Kliniek” buslijn 58 Leopoldsburg-Lommel en op 900 m van treinstation Lommel (tevens halte lijnbus 58)

Locatie:

Provinciale school Provil
Duinenstraat 1
3920 Lommel-Centrum

Route bepalen met Google maps…

Deelnemers vorige jaren:

20171066
2016770
2015713